25 år med Oktoberbladet

Skrevet af

Artikel skrevet af Bettina Møller CFD

 

forside oktoberbladCirka 300 blade er det blevet til plus det løse som temanumre og særudgaver. Rigtig mange historier er blevet fortalt, billeder er blevet vist, og opgaver er blevet løst. 

Årene er ikke gået ubemærket hen over Oktoberbladet – hverken hvad angår layout eller processen omkring indholdet. Det fortæller bladets redaktør gennem alle årene, socialpædagog Annette Søndergaard, om.

Fra talerør til rebus ”Jeg startede som vikar på Oktobervej for 25 år siden. Dengang var jeg studerende og boede på et kollegium, hvor jeg var med til at lave et beboerblad. Det var jeg meget optaget af, og jeg tænkte, at beboerne her på CFD da også skulle have et blad, som kunne være deres talerør,” fortæller Annette.

Ideen faldt i god jord, og Annette begyndte at producere et månedsblad med stort engagement og deltagelse fra beboerne. ”Det var vigtigt for mig, at de var med, og det var virkelig sjovt at lave indhold til bladet sammen med de beboere, der var interesserede i det.”

Da Annette startede med at lave bladet, var forsiderne ofte tegnet af beboere, som virkelig lagde energi i at lave nogle kunstfærdige tegninger. Sommetider så meget at Annette måtte gribe til censur, fordi særligt en beboer havde en forkærlighed for pornografiske tegninger, som ikke rigtig passede med bladets øvrige indhold.

Hen over årene er der sket meget med bladet, i dag laves det på computer, tidligere blev arbejdet udført i hånden. Beboerne har altid været engageret i produktionen af bladet, i dag har de bare behov for mere hjælp og støtte end tidligere.

”Beboerne kan ikke løse opgaverne selv, som de kunne før. Sommetider kan de være med, men det kræver støtte og hjælp fra en pædagog. Sådan var det ikke før. Vi er et meget aktivt hus, og vi har rigtig mange aktiviteter og fokusområder. Derfor er det svært at få presset bladproduktion ind,” forklarer Annette.

Hun peger samtidig på, at der med tiden er kommet andre projekter i spil, som tidsmæssigt konkurrerer med bladet.

Oktoberbladsaftener Men hvad holder så gang i bladet? Det gør arrangementer, hvor pædagoger og beboere mødes om bladet.

De såkaldte Oktoberbladsaftener afholdes én gang om måneden. Her kan alle beboere på Oktobervej dukke op og hygge sig med blandt andet de småopgaver, som i dag stadig er en del af bladet, og som betyder meget for beboerne. Så sidder de sammen og løser opgave som Find fem fejl, tegn fra prik til prik eller simple krydsord. De sidder også sommetider og diskuterer ideer til det næste nummers forside.

”Opgaverne er meget populære, for vi udtrækker jo også vindere hver måned – så motivationen for at løse opgaverne og få afleveret dem, så man måske bliver udtrukket som vinder, er meget drivende,” griner Annette.

 

Gå til side Oktoberbladet

Læst 242 gange

Medie

Oktobervejsbladet 1992-2017
Log ind for at skrive kommentarer